09 август 2014

Споразумение за партньорство връща отново реформите в дневния ред на България

Илияна Цанова
Одобряването на Споразумението за партньорство за периода 2014-2020 г. е силен сигнал за ангажимента на Европа към България. Този документ връща реформите в дневният ред на България“, заяви на пресконференция в Министерския съвет заместник министър-председателят по управлението на европейските средства Илияна Цанова.
„Това Споразумение, заедно с директните плащания, ще осигури близо 16 милиарда евро в подкрепа на българската икономика - това са парите за градовете и селата, за земеделците, за предприемачите, за младежите, за безработните, за образованието, за природата. То е ясен план за инвестиции и
реформи, които ще допринесат за устойчив икономически растеж и повишаване качеството на живот на българските граждани. Необходимите реформи ще са основата за ефективното и качествено използване не само на европейските структурни и инвестиционни фондове, но и на националния ресурс. Те повече не могат да се отлагат и ЕК ще бъде наш партньор в този процес. Изпълнението на Споразумението ще очертае хоризонта на една различна и по-добра за своите граждани България“, подчерта вицепремиерът Илияна Цанова. Тя посочи, че Споразумението е плод на усилията на три правителства, като процесът е започнал при министър Томислав Дончев, преминал е през предишното служебното правителство, работата по него е продължила и при вицепремиера Зинаида Златанова.
Илияна Цанова благодари за взаимодействието и диалога с Европейската комисия, която е подкрепяла страната ни в дългия път по изготвянето на Споразумението. Тя посочи че съществен принос в него имат и социално-икономическите партньори, местните власти и неправителствени организации. Вицепремиерът отправи специални думи на благодарност към екипа на Министерския съвет, ангажиран с планирането и управлението на европейските средства и ръководен от Добринка Кръстева.
Очаква се в края на месеца, одобреното вчера от ЕК Споразумение да бъде подписано на официална церемония в София.

Няма коментари: