06 август 2014

Проф. Георги Близнашки: За бедствията разчитаме на европейска солидарност

Проф. Георги Близнашки
Ускоряваме работата по апликационните форми, за да могат бързо да бъдат отстранени щетите и да ангажираме средства от Фонда за европейска солидарност.  Шансът да получим средства е много голям, заяви служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция след правителственото заседание във връзка с бедственото положение в различни райони на страната. Премиерът напомни, че държавният бюджет не беше актуализиран, а се оказва, че фондът за покриване на
щетите при бедствия, е на практика изчерпан. Проф. Близнашки подчерта, че в момента се търсят резерви и средства от различни програми.
„Разчитаме на европейска солидарност, но добре би било като нация да покажем съпричастност с нашите сънародници. Нашият призив е да се откликне на кампанията, провеждана от БЧК и да се съберат колкото се може повече средства“, каза премиерът. По инициатива на министър-председателя служебните министри ще дадат по 300 лв. от първото си възнаграждение в израз на съпричастност. „Това е един благороден акт и призовавам всички според възможностите си да се отзоват и да покажем, че като нация сме в състояние да откликнем на болките и тревогите на нашите сънародници“, каза още проф. Близнашки. Той заяви намерението си скоро да посети пострадали от наводненията райони.
 Министърът на вътрешните работи в служебното правителство Йордан Бакалов отбеляза, че на първото си заседание служебното правителство се запозна с доклад на директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов за ситуацията в засегнатите от пороите региони. „Взети са мерки във връзка и с днешните дъждове. Екипите са на терен. Нещата на този етап са под контрол доколкото е възможно“, отчете вътрешният министър Йордан Бакалов. Той добави, че се работи и по отношение на молбите за подпомагане. Бакалов акцентира върху изводите, които трябва да се направят в резултат на природните бедствия, които се случиха. „За съжаление за пореден път повтаряме едни и същи грешки, а именно –  три дни по- рано се е знаело, че ще има такава приливна вълна“, каза министър Бакалов. Той напомни, че българите, както и останалите европейци се налага да извършват тренировки във връзка с такива събития. За съжаление при нас тези тренировки остават само на книга, коментира още Йордан Бакалов.

Няма коментари: