19 септември 2014

Не отговарят на истината твърдения на в. „Труд“ по отношение на процедурата за наемане на машини за гласуване

По повод публикация на вестник „Труд“ от петък, 19 септември, под заглавие „Нагласен конкурс за машинния вот“, Правителствената информационна служба е длъжна да заяви, че подобни твърдения категорично не отговарят на истината и съвсем преднамерено подвеждат читателите на изданието.

Припомняме, че на 5 септември 2014 г. Администрацията на Министерския съвет обяви процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Наемане на машини за гласуване за провеждане на изборите за народни представители през 2014 г.“. Обществената поръчка включва наемане на 300 специализирани устройства за
гласуване (машини за гласуване) за реализиране на експериментално машинно гласуване, заедно със съпътстващия софтуер към тях за реализация на гласуването, обучение на кадрите, които ще работят с тях и на кадрите, които ще обобщават информацията и ще анализират резултатите. 

Изпълнителят следва да осигури 30% допълнителен резерв от машини за гласуване – 90 броя, с които в случай на неотстранима повреда на някоя от основните машини да бъде подменена повредената машина. Доставчикът на решението следва да предвиди и осигури, съгласувано с ЦИК, изготвянето и отпечатването на информационна брошура, листовки, както и банер с графични изображения и указания за последователността от действия при машинното гласуване в секциите, определени за провеждането на експерименталното машинно гласуване.
   
Обявлението за обществена поръчка е изпратено до Агенцията по обществени поръчки за публикуване в Регистъра на обществените поръчки и в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за подаване на заявления за участие бе определен до 11 септември 2014 година.

В обявлението за обществена поръчка не са поставени изисквания за икономически и финансови възможности на кандидатите. За доказване на техническите си възможности е поставено само едно единствено изискване, което е в съответствие с чл. 25, ал. 6 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), съгласно който като критерий за подбор може да се изисква признат опит в съответния сектор. Поставеното изискване е „Кандидатите да имат опит в изпълнението на услуги, сходни с предмета на поръчката (провеждане на машинно гласуване), през последните три години, считано от датата на подаване на заявлението.” Съгласно това изискване се приема всякакъв опит на кандидатите, който е свързан с използване на  електронни машини в процес на гласуване. Не е задължително процесът на гласуване да е съпътстван с провеждането на  парламентарни или общински избори  или избори за Европейски парламент или президентски избори. Не е задължително опитът на кандидатите да е придобит само в Република България. Изискването за това опитът да е придобит през последните три години е в съответствие с разпоредбата на чл. 51, ал.1, т. 1 от ЗОП, съгласно която от кандидатите може да се изисква да представят списък на услугите, които са сходни или еднакви с предмета на обществената поръчка, изпълнени през последните три години, считано от датата на подаване на заявлението.

Също така потенциалните кандидати са имали възможност да се възползват от разпоредбата на чл. 51а от ЗОП, съгласно който кандидат може да докаже съответствието си с изискванията за технически възможности с възможностите на едно или повече трети лица. В тези случаи, освен документите, определени от възложителя за доказване на съответните възможности, кандидатът представя доказателства, че при изпълнението на поръчката ще има на разположение ресурсите на трети лица. Трети лица може да бъдат посочените подизпълнители, свързани предприятия и други лица, независимо от правната връзка на кандидата с тях.

За участие в обществената поръчка са подадени две заявления – от „Сиела Норма” АД и „Юнит” ЕООД. Проявен е интерес и от трети кандидат, който обаче е декларирал, че има възможност да изпълни дейностите по цитираната поръчка в рамките на до 100 избирателни секции в цялата страна.
   
На 16 септември 2014 г. кандидатът „Сиела Норма” АД е определен за изпълнител, съгласно обявената методика за оценка на офертите. Двамата кандидати са получили равен брой точки на техническата оценка, но кандидатът „Сиела Норма” АД е предложил по-ниска цена за изпълнение на поръчката. Проведени с кандидатите обсъждания на ценовите оферти доведоха до намаление в размер 18,94 % от първоначално предложената цена.

Фактите категорично опровергават твърденията за „нагласен конкурс за машинния вот”. Правителствената информационна служба апелира за въздържание от подобни непремерени спекулации, които биха поставили в заблуждение българските граждани и имат за цел единствено да дискредитират строго контролирания процес на организационно и техническо обезпечаване на парламентарните избори на 5 октомври.

Няма коментари: