04 септември 2014

Възобновява се социалният диалог между правителството, синдикатите и работодателите

Диалогът в Националния съвет за тристранно сътрудничество се възобновява, в изпълнение на приоритетите и задачите на служебното правителство. „С встъпването в длъжност на служебното правителство вече се възобновява общественото доверие към институциите. Днешната среща слага ново начало на взаимодействие между правителството, синдикатите и работодателите“, каза министър-председателят проф. Георги Близнашки, който даде начало на първото заседание на НСТС. 
„Желанието ни е да успокоим политическите страсти и да отидем към произвеждането на нормални избори с легитимен резултат, който няма да бъде оспорван. Крайната ни цел е да постигнем ефект на нормализация, защото са натрупани много
проблеми, които не търпят отлагане“, заяви премиерът и напомни, че трябва да се търсят бързи и ефективни решения.
Министър-председателят изтъкна доверието на европейските институции към служебното правителство, като посочи, че в деня след встъпването му в длъжност беше сключено Споразумението за партньорство между България и Европейската комисия за периода 2014-2020 година. Кабинетът полага огромни усилия да се възстановят добрите отношения с ЕК. Започнаха и разплащанията от националния бюджет по спрените ОП „Околна среда“ и две от осите на ОП „Регионално развитие“. „Това са необходимите стъпки от наша страна и се надяваме, че до края на октомври ще бъде постигнат пробив по ОП „Околна среда“, каза премиерът.
Изпълнен е ангажиментът на правителството да покаже реалната финансова ситуация в страната във всички сектори, отчете още проф. Георги Близнашки. Той отново изрази съжаление, че бюджетът не бе актуализиран от предходния кабинет и беше категоричен, че служебното правителство ще предложи актуализация на бюджета на следващото Народно събрание. Пренасочват се средства за разрешаването на неотложни проблеми, каквито са последиците от бедствията в страната през лятото, в подкрепа на гражданите, допълни министър-председателят и отново призова за национална солидарност с пострадалите. 
Проф. Близнашки отново определи като катастрофална ситуацията в сектор „Енергетика“, където дефицитът може да достигне до 3.8 млрд. лева до средата на 2015 г., ако не бъдат предприети спешни мерки. Премиерът определи като „изключително вреден експеримент“ административното задържане на цените на електроенергията, което сега налага плавно покачване на цените на тока. Отново в изпълнение на поетите ангажименти беше създаден Енергиен борд към Министерския съвет, който вече проведе първото си заседание, посочи премиерът. „Чрез диалог между всички заинтересовани страни ще се търсят решения за ограничаване на загубите в тази сфера. Необходима е стабилизация в сектора и не трябва всичко да се прехвърля на гърба на обикновените хора“, подчерта Георги Близнашки.
Министър-председателят напомни, че основна задача на служебния кабинет е да организира свободни, честни и демократични избори. „Ние не сме страна в изборите, точно обратното – под личния ми контрол администрацията работи на пълни обороти за нормални условия за произвеждането на изборите“, каза още премиерът Георги Близнашки пред участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
На първото си заседание НСТС ще се запознае с информация за състоянието на държавния бюджет, както и на сектор „Енергетика“.

Няма коментари: