06 октомври 2014

В най-кратки срокове паметта на Самуил ще бъде почетена с монумент в центъра на София

Цар Самуил
Правилно е решението паметникът на цар Самуил да бъде издигнат в сърцето на столицата, защото това е неговият роден град. Това заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки, който присъства на церемонията за освещаването на мястото до църквата „Света София“, където ще бъде издигнат монумент на цар Самуил по повод 1000-годишнината от смъртта на владетеля.

Премиерът отбеляза, че Средец е крепостта на комит Никола, бащата на Самуил и именно тук, в тази църква, може да се предполага, че той е получил своето християнско причастие. „Като наследници на неговото велико дело ние се прекланяме и обещаваме този паметник да бъде издигнат в най-кратки срокове, още тази година, защото цар Самуил заслужава
тази почит“, заяви проф. Близнашки.

Министър-председателят изтъкна, че Самуил е велика и едновременно с това трагична фигура в нашата история. „Изучавайки неговите дела от онази далечна епоха, ние получаваме може би най-страшния урок по история. Това е историята на съпротивата на една самоосъзнала се политическа и етническа общност, която се съпротивлява с всички сили с мултиетничната и разнолика Византийска империя, която по онова време се намира във възход. Неслучайно акад. Васил Гюзелев нарича тази епоха „Българската епопея“ и тази епопея ще остане навеки свързана с името на цар Самуил“, каза премиерът.

Според проф. Близнашки за формирането на една нация не са достатъчни само победите и триумфите. „Трябва да си спомняме и за страданията и за пораженията. Именно в тази диалектика на победи и поражения се изковава народностната свяст, формира се националното самосъзнание. Жертвите, направени в миналото, са жертви в името на нашето бъдеще“, добави в заключение министър-председателят на мястото, където ще бъде издигнат монументът на най-великия владетел на Първото българско царство. 

На церемонията за освещаването на мястото на монумента присъстваха държавният глава Росен Плевнелиев, министри от служебното правителство, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Няма коментари: