21 май 2014

Опитът на Израел в развитието на земеделието и високите технологии ще бъде много ценен за България

Хората са богатството на една страна. Истинската ценност е толерантността между тях и уменията да се усвояват знания. Ние в исторически план сме били толерантни и затова не сме позволили да депортират българските евреи. Симпатизирали сме на Израел да изгради своя държава. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с израелския президент Шимон Перес. Той отбеляза приятелските отношения между двете страни. „Наша задача е да ги продължим и развиваме“, добави премиерът. Министър-председателят акцентира върху срещата си вчера с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и намеренията да се проведе съвместно заседание на двете правителства. Г-н Орешарски подчерта възможността страната ни да ползва опита на Израел във високите технологии, в които
държавата е глобален лидер. „Разчитаме на развитието на икономическото сътрудничество и на инвестиции“, добави премиерът Орешарски, като акцентира също и върху сътрудничеството в селското стопанство.

„През изминалия век България имаше сложно развитие. Няколко пъти сменяхме икономическия модел. Надявам се, че усилията ни до този момент ще започнат да дават резултат. Вече сме членове на ЕС и НАТО, което е гаранция за устойчивост по пътя, по който вървим. От нас зависи да постигнем по- бърз напредък. Разчитаме в тези усилия на всички наши стари приятели, сред които на първите места е и Израел“, изтъкна премиерът. Президентът Перес се поинтересува от състоянието на българското земеделие. Министър-председателят Орешарски отбеляза, че наред с туризма, относителният дял  на земеделието е най – голям и опитът на Израел в това отношение ще бъде много ценен. Г-н Орешарски благодари за отношението, което е срещнал по време на цялото си посещение в Израел. „В малко държави човек може да не се чувства гост. Тук срещнах симпатия на всеки ъгъл“, подчерта министър-председателят Орешарски.
„България спаси много човешки животи на евреи и даде възможност на много евреи да дойдат в Израел“, отбеляза президентът на Израел Шимон Перес. „Това, което научихме е, че най- голямото богатство са хората, истинската валута е знанието, а не парите“, отбеляза Перес. Той с удовлетворение отбеляза, че България и Израел имат  споразумения за съвместни дейности в научната сфера. „Ще бъде голямо удоволствие за нас да развиваме отношенията между България и Израел. За нас това е въпрос не само на бизнес, но и на приятелство“, заяви Перес. „България има своята сила, защото има качествени хора“, изтъкна президентът. По думите му сфери като образованието и здравеопазването са изоставени в световен план за сметка на развитието на информационните технологии, комуникациите и развлекателната индустрия. По отношение на земеделието той отбеляза, че е важна ефективността, както и пестенето на водните ресурси. „Ако днес искаш да бъдеш лидер, не се опитвай да управляваш, а да помагаш“, добави президентът на Израел.

Няма коментари: