13 юни 2014

Опозицията критикува политики, които при тях са били най- слаби. Няма нито един влошен финансов параметър спрямо тяхното управление

Опозицията критикува политики, които при тях са били най- слаби. Така беше и с енергетиката, и с регионалната политика, сега и с фискалната. Няма нито един влошен финансов параметър спрямо тяхното управление. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг в парламента след като беше отхвърлен вотът на недоверие.
На въпрос за Южен поток премиерът отбеляза, че призоваването от страна на ЕК временно да се преустановят текущите дейности е в компетенциите на министър Стойнев като принципал на БЕХ. „Има търговски взаимоотношения, които са продължили изпълнението при смяната на кабинетите миналата година. Има започнати дейности от предходния кабинет и те са продължени. От коментарите, които сега имаме
от Комисията, преобладаващата част от съмненията, забележките и твърденията обхваща предходен период. Една от бележките е и за още по- предходен – междуправителственото споразумение от 2008г.“, обясни г-н Орешарски. Той добави, че руската страна не получава уведомителни писма от ЕК.
По отношение на избора на следващия български еврокомисар  премиерът заяви, че ще направи усилия той да бъде максимално приемлив от всички политически сили и обществени кръгове. „Мисля, че той ще бъде еврокомисар поне в мандата на две български правителства“, добави министър-председателят.
„Прекратяването на мандати в парламентарна република е парламентарен и политически въпрос, не е въпрос на изпълнителната власт, особено в тази конфигурация, в която сме сега, когато премиерът няма политическа партия и парламентарна група“, каза още премиерът Орешарски. Той напомни, че в парламентарна република парламентът е върховният орган. „Вотът доказа, че и към настоящия момент има подкрепа. Друг е въпросът за хоризонтите на двете политически партии и на двете парламентарни групи относно този мандат. Разговарях и с двамата лидери, но отговорът няма да удовлетвори вашето въображение относно това, че някой друг ми спуска решенията. Очевидно не е така“, подчерта министър-председателят.

Няма коментари: