29 април 2014

Трябва да насочим усилия за подобряване на търговските контакти между България и Хърватия

Пламен Орешарски с хърватския му колега Зоран Миланович
Търговско-икономическите контакти и стокообменът между България и Хърватия бяха сред акцентите в разговора на министър-председателя Пламен Орешарски с хърватския му колега Зоран Миланович по време на официалното посещение в Загреб. „Състоянието на двустранните отношения в политически и в културен план е много по- напреднало, отколкото в икономически. От тази гледна точка и двамата се съгласихме, че си заслужава да се насочат усилия за подобряване на икономическите и търговските контакти, на контактите между компаниите на двете страни в интерес на икономическия растеж и на просперитета на нашите две страни“, подчерта министър-председателят. Той отбеляза, че откриващата се през тази година пряка линия между София и Загреб ще бъде стъпка в посока на още по- добри контакти между хората.
Министър-председателят обърна внимание и на организирания днес в
Загреб Българо-хърватски бизнес форум, по време на който представители на компании на двете страни могат пряко да контактуват.
По време на разговора двамата премиери обсъдиха и подкрепата за останалите страни от Западните Балкани по пътя им към ЕС. Коментирана беше и украинската криза, която представлява потенциален риск за региона. „Изразихме надеждата, че дипломатическото решение на тази криза е най- добре за всички участващи страни, в това число и всички страни от региона“, добави министър-председателят.
Премиерът Миланович изтъкна, че няма пречки между българо-хърватските икономически отношения. По думите му стокообменът не е на достатъчно равнище. „Нашата амбиция е Хърватия да се върне към времената, когато държавата ни беше индустриално много силно развита“, добави той. По думите му общо поле за сътрудничество с България могат да бъдат сектори като корабостроенето и туризмът.

Премиерът Орешарски благодари за топлото посрещане в Хърватия. „Щастлив съм, че съм на посещение в съюзническа Хърватия, на гости на приятелския хърватски народ“, написа той в Златната книга в Министерския съвет в Загреб. „Като членове на общото европейско семейство сме изправени пред нови предизвикателства, които трябва да преодоляваме заедно в интерес на мира и просперитета на региона и на нашите две страни“, написа още министър-председателят.

Няма коментари: