16 април 2014

Местната власт е ключов елемент в интеграцията на етническите общности в риск

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова прие делегация на община Берлин, начело с Франциска Гифай – градска съветничка по въпросите на образованието, училищата, културата и спорта. На срещата присъства и извънредния и пълномощен посланик на Федерална Република Германия в България Матиас Хьопфнер.
По време на разговора бяха обменени добри практики в областта на образованието. Вицепремиерът посочи, че политиката за всеобхватно, достъпно и качествено предучилищно и училищно образование е насочена към всички деца и ученици, без оглед на тяхната етническа принадлежност. Въвеждането на задължителна подготовка за училище две години преди постъпване в първи клас повиши значително обхвата на децата, включително и ромските, в системата на предучилищното възпитание и подготовка. Тази мярка е
и превантивна спрямо намаляването на необхванатите и напусналите училище ученици.
В качеството й на председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Министерския съвет Златанова подчерта, че за да се постигнат устойчиви резултати в интеграционната политика, е от изключителна важност да има обвързаност на мерките в различните направления  - като например мерките за осигуряване на социални жилища за уязвимите граждани, вкл. и  роми,  да се обвързват с пакет от социални мерки, включващ дейности по подобряване на образование, заетост, социално включване на целевите групи. Посочено бе, че през програмния период 2014-2020 година ясно е показана подкрепата от европейските структурни и инвестиционни фондове за интеграция на социални групи, включително и за представители на етнически общности в риск от изключване. Подкрепата ще бъде предоставена основно чрез финансиране на интегрирани проекти с бенефициенти общините и други заинтересовани страни на местно ниво. Проектите ще бъдат насочени към подобряване достъпа до заетост, образование, качествени социални и здравни услуги и мерки за изграждане на толерантност към етническите различия, популяризиране на културата на различните етноси и др.
Обърнато бе внимание на факта, че в оперативните програми – Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г. и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. са предвидени средства, специално насочени за интеграция на ромите.
Германските гости представиха добри практики за интеграцията в Германия и в частност в  община Берлин, на  гражданите, които пристигат предимно от България и Румъния.


Няма коментари: