11 април 2014

В енергетиката ръководните кадри вече са само професионалисти

Критериите за назначаване на ръководни кадри в енергетиката са техните професионални качества. Не винаги можем да постигнем съгласие какво е висок професионализъм, но е ясно, че там няма баничари или еколози, както беше в предишния мандат. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на традиционната си среща с представители на гражданските организации, в която участие взеха вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова и заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева. Основните теми, по които бяха обменени мнения, бяха частното съдебно изпълнение и състоянието на правораздавателната система, както и енергетиката.
Премиерът Орешарски подчерта, че решението за извеждането на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй” е окончателно и противното би означавало
преразглеждане на договора за присъединяване на България към ЕС. Той изтъкна, че важната задача сега е да се подготви удължаването на срока на работа на пети и шести блокове на ядрената централа. „Срокът може да бъде удължен от производителя и затова се работи с негови експерти”, посочи министър-председателят. Той изрази убеждение, че удължаването ще стане, но не се ангажира с колко години, тъй като решението зависи от заключенията за износването на мощностите.
Министър-председателят коментира и писмото от Европейската комисия по процедурата по ЕРП. „Писмото дойде два дни след посещението на лидера на най-голямата опозиционна партия в България и срещата му с комисар Йотингер и аз съм убеден, че съвпадението е случайно, защото не вярвам български политически лидер да взема страна по спор между НЕК и ЕРП-тата”, каза премиерът Орешарски. Той посочи, че на въпросите в писмото ще бъдат дадени отговори, в Комисията ще бъдат изпратени и експерти, които да обяснят, че до момента се процедира съобразно закона. „Има енергиен регулатор – ДКЕВР, който е упълномощен от закона да съблюдава правилата. Щом той е преценил, че има отклонения от тези правила, вървим по процедурата и ви гарантирам, че ще вървим по процедурата, независимо какви посланици какви влияния оказват. Защото върховенството на закона трябва да е за всички, в т. ч. и за местни, и за външни компании. Щом работят на българския пазар, трябва да спазват българския закон”, категоричен беше министър-председателят.

Няма коментари: