07 юни 2011

Защо кампанията стартира сега?

България е на първо място в Европа по брой на заболели от тения пациенти /ехинококоза/.
Необходими са спешни мерки за разясняване на рисковете и средствата за предпазване от особено опасни заразни и паразитни болести по живитните и хората. Целта на обучението е при децата да се развие отговорно отношение както към хигиената, така и към грижата за домашния любимец. България е и на едно от първите места по брой бездомни животни, които преди това са били домашни любимци. Надяваме се, че кампанията ще осигури здравословна среда за живот на хората и ще намали до минимум нетолерантността между хора и животни.
Съвременното общество живее във все по-ограничени пространства, в силно контролирана среда по отношение присъствието на животински видове, което от една страна води до сигурност за хората, но от друга се явява стрес от загубата на еволюционно естествени взаимоотношения със същества от други животински видове. Това кара хората да търсят целенасочено контакт, като си взимат за отглеждане различни животни в зависимост от потребностите си, но също така повлияни и от модни тенденции, подражателство, скука, липса на приятели или нужда да се грижат за някого. Много хора все по-добре премислят отговорността, която поемат, взимайки за отглеждане домашен любимец. Но това често се отнася само до неговите насъщни дневни нужди като храна, вода и разходка. Хората все още не са достатъчно информирани по отношение на рисковете от заболявания, отнасящи се до техния любимец, но това е още по –важно за рисковете, касаещи тяхното лично здраве и това на останалите хора в контакт с тяхното животно.
Нашата цел е да разясним именно тези рискове. Пътищата за предаване на тенията например, тази паразитоза, преносителите и средствата за превенция от заболяването са важна и необходима информация за всеки човек, независимо дали отглежда домашен любимец. Познанията, които ветеринарната медицина има в тази област са достатъчни, за да можем да намалим до минимум броя на заболелите хора и животни до инцидентни случаи. Същото се отнася и за заболявания като Бяс, които от десетки хиляди години са били бич за човешкото и животинско здраве и живот. Важно е също така да се знае и ролята и значението на бълхите, кърлежите, комарите и въшките за разпространението на редица болести по животни и хора. Такива са Ку-треската, Лаймската болест, Лайшманиозата, Дирофилариозата, Ерлихиозата и много други. Но най-важното е да не забравяме, че 70% от болестите при хората са сходни и при животните, което означава, че могат да си ги предават едни на други.

• Кампанията ще продължи и през септември.

Няма коментари: