27 август 2015

Меглена Кунева: България е остров на стабилност в региона и Шенген е инструмент да останем такъв

Меглена Кунева и Тимо Сойни
България е остров на стабилност в Югоизточна Европа и Шенген е инструмент да останем такъв. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева след срещата си с вицепремиера и външен министър на Финландия Тимо Сойни. Заместник министър-председателят е на двудневно работно посещение в Хелзинки. 
Основна тема на разговорите между двамата вицепремиери бяха бежанският въпрос и присъединяването на България към Шенгенското пространство. Според Меглена Кунева страната ни е
технически готова и има еднозначна оценка на европейските институции за това. Кунева посочи, че очаква взимане на положително решение през октомври, когато има среща на министрите по правосъдие и вътрешен ред и Европейски съвет. „Влизането в Шенген по никакъв начин няма да отслаби нашите усилия по съдебната система и борбата с корупцията“, категорична беше тя.
По време на разговора вицепремиерът заяви още, че България успешно охранява външната граница на ЕС. Тя даде и за пример техническата готовност на дипломатическите ни представителства, като посочи, че консулството в Хелзинки разполага с устройство за десетопръстна биометрия по най-новите шенгенски стандарти.
Кунева се срещна още с министъра на правосъдието и заетостта Яри Линдстрьом. Основната тема на разговора бяха мерките, които българското правителство полага за борба с корупцията и контрабандата. Вицепремиерът посочи, че очаква законът за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, да бъде приет от парламента още в началото на политическия сезон.
Сред другите теми на разговора беше и подготовката на Българското председателство на ЕС през 2018г. Финландия ще поеме ротационното председателство на Съюза една година по-късно и е важно да има приемственост в европейските политики, категорична беше Кунева.

Няма коментари: