13 август 2015

Премиерът Борисов нареди до края на деня информацията от трафик-кулата в Бургас да постъпва в звеното за борба с контрабандата

Трафик кулата в Бургас
Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да създаде организация до края на деня сигналът от трафик-кулата в Бургас да постъпва в създаденото звено за борбата с контрабандата и в митниците. „Включително Гранична полиция да се включи, те имат съвместимост, така че още днешния ден искам това да е изпълнено. Говорил съм с министър Московски, лично се заемаш и ми докладваш какво си свършил”, каза премиерът на заместник-министър Антон Гинев по време на днешното заседание на кабинета.
Новият брегови център в Бургас за управление на корабоплаването, открит на 8 август т. г., е реализиран по проект на стойност 40 млн. лв., осигурени от
ОП „Транспорт“. Чрез него всички комуникационни и информационни подсистеми за наблюдение на корабния трафик са интегрирани в единна система. Проектът предвижда и изграждане на две трафик кули и още 20 обекта по цялото крайбрежие, чрез които ще се извършва наблюдението. Предстои такъв център да бъде открит тези дни и във Варна. Чрез тях ще се извършва денонощно наблюдение и управление на трафика, като ще се ограничат възможностите за укриване на кораби, осъществяващи контрабандни схеми с горива.
Системата ще контролира състоянието и движението на корабите в морските пространства на България с оглед избягване на аварии, сблъскване, засядане или потъване. Тя ще улесни комуникацията им с бреговите служби и ще позволи на спасителните екипи да получават информация и да реагират незабавно, когато има бедстващи плавателни съдове.

Няма коментари: