05 октомври 2012

Волен Сидеров за присъствието на Цветанов на конгреса на партията на Ердоган

Господин председател, дами и господа народни представители,

Правя изявление от името на ПГ на партия АТАКА, с което изразяваме силната си тревога по отношение на политиката, която правителството на партия ГЕРБ води спрямо държавата Турция.

Само преди два дни вицепремиерът на България и председател на партията, която управлява България, г-н Цветанов, беше на гости на партийния конгрес на Реджеп Ердоган – „Партията на справедливостта и развитието”. Партията, която управлява Турция.

Ние неведнъж сме предупреждавали от тази трибуна, през всичките тези три и половина години на управление на ГЕРБ, от опасността от
заиграване с държавата Турция в днешния момент, когато тя се управлява от ислямски фундаменталисти. И понеже това може би ще прозвучи силно за някои в залата, които не познават фигурата на Реджеп Ердоган, аз ще дам няколко данни на колегите от ГЕРБ. Убеден съм, че повечето от тях не знаят какво представлява като политик Ердоган и какво представлява неговата „Партия на справедливостта и развитието”.

Реджеп Тайип Ердоган, уважаеми дами и господа, е ислямски фундаменталист, който започва кариерата си като шеф на младежката секция на „Партията за национално спасение”. През 1980 г. тази партия е забранена като фундаменталистка и като нарушаваща светските принципи на управление на Турция. През 1980 г. се извършва военен преврат в Турция - идва на власт Кенан Еврен. Може би някои от вас знаят, че военните в Турция винаги са се намесвали след Втората световна война, когато има опасност от фундаментализъм, от ислямизъм в управлението на страната. През 80-та година случаят е точно такъв. Младият тогава Ердоган е уволнен от работа, защото отказва да си обръсне брадата, а брадите по това време, са признак на членство в религиозна организация. Младият Ердоган е убеден фундаменталист, който следва своя наместник, своя пътеводител в живота и това е Неджметин Ербакан, който по-късно става министър-председател. И когато Ербакан е министър-председател става втори преврат в Турция – 1997 г.. Отново военните свалят фундаменталистите от власт и забраняват 5 години да се занимава с политика учителят на Ердоган – Ербакан. Същият този Ербакан, който на публични места цитира лозунги от типа „Джамиите са нашите войници, минаретата са нашите щикове”. Това е Ербакан, това е и Ердоган.

Това са хората, които днес управляват Турция, защото те дойдоха на власт отново. Военните, които се противопоставят на ислямския фундаментализъм са изтикани, уволнени, а някои от тях са подсъдими. Съден е и Кенан Еврен. По този начин Ердоган и Ердогановци си връщат на тези военни, които се опитваха през десетилетията да направят наистина Турция светска държава.

Ето при този Ердоган отива вашият вицепремиер, вашият вицепредседател, дами и господа от ГЕРБ. Отива там да му ръкопляска. Отива да му ръкопляска на неосманистката политика, която той неприкрито пропагандира.

Ердоган онзи ден е говорил пред картата на света на партийния конгрес, на който присъствал Цветан Цветанов и му ръкопляска. Защото имаше такива кадри, показаха ги. На какво му ръкопляска?! На маниакалните амбиции на Ердоган, който каза, че Турция става велика сила, че 2020 година ще завладее света едва ли не, и всичко това пред картата на света, като един друг диктатор, който беше осмян във великия филм на Чаплин – „Великият диктатор” със земното кълбо.

Да. Аналогията е вярна, защото днес Турция е държава от фашистки тип с управление от фашистки тип. Днес Турция е държава, в която другомислието, друговерието се преследва. Турция днес, под управлението на Реджеп Тайип Ердоган е държава, в която е забранен кюрдският език.

Ало, ДПС, които претендирате тук на турски да се пропагандира!

Турция е държава, в която член първи в конституцията пише: „Всеки турски гражданин е турчин по националност”.
Ало, ДПС, къде сте да протестирате на тази вупиюща несправедливост и етническа дискриминация? Значи няма други освен турци в Турция?! Има само турци. Така гласи турската конституция. И това не предизвиква възмущението на г-н Цветанов. Не, той ръкопляска! Е, може би не ги знае тези неща. Но има съветници, имате хора, които знаят, има специалисти по Турция. Питайте ги преди да отидете на конгрес на една партия, питайте какво представлява тази партия. Питайте как тя е била забранявана от турските власти точно заради фундаментализъм. Защото днешната „Партия на справедливостта и развитието” е наследник на оная забранената „Партия на националното спасение”. И след това партия на благоденствието на Неджметин Ербакан.

Така че драги колеги от ГЕРБ, когато водите туркофилска политика трябва да си давате сметката, че правите грешни движения, че водите България в грешна посока. Трябва да си давате сметката, че това, което сега правите като политика към Ердоган, ще се върне като бумеранг и ще удари България. Защото правителството на Ердоган, не крие своите неосмански амбиции.

Тук ще ви раздадем във всички пощенски кутии книгата на проф. Станилов за новият османизъм и българите, да я прочетете, да научите полезни неща. Да видите каква политика днес води това правителство на Ердоган. Какви изказвания прави техният външен министър Давутоглу. Как обяснява, как ще се възстанови османската империя в старите й граници и всички тези държави, които са били нейни провинции, пак ще станат нейни провинции.

С това ли сте съгласни и на това ли ръкопляска Цветанов?

Трябва да ви кажа, че когато сме правили предупреждения тук за тази политика, вие си спомняте, още през 2010 г. имахте нашата парламентарна подкрепа, ние тук, с моите колеги, излизахме с тениски, възмутихме председателката Цачева защо излизаме с тези тениски. Ами да, излизаме, защото няма друг начин да ви покажем, да ви отворим очите, че водите грешна политика. Че Турция ни дължи над 10 милиарда за заграбените тракийски имоти на българите през 1913 г. Сега честваме 100 години от Балканската война и тези обезщетения още не са върнати. И вместо да се постави този въпрос пред Ердоган, отива се на гости на неговата партия, правят му се васални движения, прегръдки, целувки и се демонстрира приятелство, което, обаче, приятелство той го използва за свои интереси.

А къде са българските интереси? Аз разбирам дипломация, аз разбирам дипломатически любезности, но когато една държава има да защитава свой интерес и има да взима от друга държава нещо, тя трябва да настоява на това. Досега въпросът за тракийските обезщетения не беше поставян пред турското правителство нито веднъж сериозно. Имаше общо заседание на кабинетите на България и Турция. Не знам тази форма кой я измисли, но имаше такова заседание в Анкара. Въпросът за тракийските обезщетения не беше поставен. Беше поставен друг въпрос. Накрая ра
 збрахме, че ще се правят турско-български телевизионни сериали. Чудесно културно постижение! Невероятно просто.

Ето вече плодовете му ги виждаме. В България по основни телевизии текат филми, в които се възхваляват турски султани, които са удавяли в кръв Балканите. Които са прилагали геноцид към християнското население.

Всички това е една изкривена политика, дами и господа от ГЕРБ, и аз ви казвам като предупреждение и като тон на разумна политика – прекратете с туркофилските си постъпки към Турция, към Ердоган. Този ръководител на Турция не е ръководител на светска държава. Преклонението, васалното поведение пред него, е унижение за България и е грешно като европейска държава. Ние сме член на Европейския съюз. Вие знаете, че срещу членството на Турция в Евросъюза има много силна съпротива в ЕС. Защо български вицепремиер и българското правителство признава и по този начин легитимира един режим, който преследва друговерци, преследва другомислещи. В Турция продължават репресиите по политически причини и всичко това се отразява в докладите за права на човека и т.н. Значи българското правителство признава един фашистки тип режим и отива на конгреса на партията, която управлява тази държава. 

Груба грешка, и аз очаквам обяснение от вицепремиера Цветанов, смятам, че той е длъжен тук пред народното представителство да обясни мотивите на своето посещение там, мотивите на присъствието си на партиен конгрес, който проповядва неосманизъм, който проповядва антихристиянски и антиевропейски ценности.

Накрая искам да завърша, дами и господа народни представители, с призив към вас, господин председател на събранието, да почетем с едноминутно мълчание жертвите, българите, българските войници и офицери жертви, паднали в Балканската война. Днес е пети октомври, навършват се 100 години от обявяването на Балканската война. Войната, в която християнските държави на Балканите се вдигнаха срещу вековния си поробител, същият този, чиито сега министър-председател отново има неосмански амбиции и го изхвърлиха от европейските предели. Балканскат
 а война беше триумф на българския войник и падение за българския политически елит. Но това е друга тема. Важното е, че днес отбелязваме денят – 100 години от Балканската война и ви призовавам да почетем паметта на всички загинали българи в тази война.

Няма коментари: