16 декември 2007

Близо ли е България до строителния бум в Испания

Тази година в Испания са издадени над 800 000 разрешителни за строеж, или повече от колкото във Великобритания, Германия и Франция взети заедно. Това е абсолютен рекорд несравним с най-бурните години на строителство в страната. Икономисти цитирани от Tribune de Geneve - Швейцария предупреждават, че този темп на строителство е изключително висок и опасен.
За момента не се очаква нищо да спре този строителен бум, дори и високите цени, покачили се тройно от 1999 година насам. Дори секторът се радва на голямо търсене от северните страни с недостиг на слънце.
За сравнение, издадените разрешителни за строеж на нови сгради в България за третото тримесечие на 2005 г. са общо 3 727, като най-вероятно броят им за цялата година няма да надхвърли 15 хиляди. За първото тримесечие разрешителните за жилищни, административни и друг тип сгради са 2 692, а за второто – 3 935.
В същото време ипотечните кредити в България са нараснали със 116% според последните данни от БНБ.
В момента в България има само три игрища за голф: едно в Елин Пелин, близо до София, и две игрища, които са собственост на Авиокомпания Air Sofia – в Ихтиман и в Сливен.едно в Елин Пелин, близо до София, и две игрища, които са собственост на Авиокомпания Air Sofia – в Ихтиман и в Сливен.
Предвижда се изграждането на още няколко игрища поради засиления интерес на чужденци.
Въпреки всичко е факт, че и в България, и в Испания кипи усилена строителна дейност, на места дори се наблюдава застрашителни темпове на растеж в сектора. И към двете страни има нестихващ инвеститорски интерес. Британците строят къщи и в двете страни. И все пак мащабите остават различни, доста по-малки за България, което е съвсем естествено.

Няма коментари: