01 юли 2013

Денят на Дунав 2013

Стоян Михов
"Бъдете активни за опазването на есетрови риби" е мотото на Деня на река Дунав тази година, отбелязван ежегодно на 29 юни в 14-те страни от басейна на река Дунав.
По европейски проект, който ще продължи до септември 2015 г., WWF в Румъния и България работи за справяне с прекомерния риболов, основната пряка заплаха за оцеляването на застрашените дунавски есетрови.
"Проектът работи с рибарските общности, които са най-засегнати от забраната за риболов, но същевременно не им се обръща особено внимание, и подкрепя усилията на правоприлагащите органи", разказва експертът на WWF по есетрите Юта Ярл.
Освен това в България, тригодишен проект, финансиран по
Оперативна програма на ЕС за околна среда, има за цел да определи и защити ключовите места в българската част на река Дунав, на които есетрите хвърлят хайвера си. Тези важни местообитания все още в голяма степен са неизвестни и са под заплаха заради превръщането на Дунав в плавателен канал и заради добива на чакъл от реката. 50 000 малки есетри, отгледани от генетично чисти запаси Дунав, ще бъдат освободени в реката в рамките на този проект.
През пролетта се състоя първата изследователска експедиция по проекта за намиране на местата за размножаване на есетровите риби. "Тъй като за тях се знае много малко, от решаващо значение е да съберем по-подробна информация за тези места", обяснява сладководният експерт за WWF в България, Стоян Михов.

Няма коментари: