12 април 2013

Микс от зелени енергийни технологии на 9-тата изложба за енергийна ефективност

9-та изложба за енергийна ефективност и възобновяема енергия за югоизточна Европа
Енергетиката и ресурсната ефективност са едни от ключовите моменти в Иновационната стратегия за интелигентна специализация на ЕК за периода 2014-2020 г. През следващите години предстои “революционализиране” на енергийните системи чрез инвестиции в иновации, които ще превърнат зелените енергийни източници във финансово привлекателнен сегмент. Глобалният пазар на екотехнологии се оценява на 1.15 трилиона евро на година, а през 2020 г. се очаква да достигне около 2 трилиона евро. От нас зависи дали да станем част от този развиващ се пазар или ще бъдем само странични
наблюдатели.

София ще се превърне отново в зелена европейска столица. Тя ще е домакин на 9-тата Изложба и конгрес за енергийна ефективност и възобновяема енергия за Югоизточна Европа, които се  организират от Виа Експо (29-31 май, ИЕЦ). Целта на изявата е да представи състоянието на пазара, да идентифицира проблемите и очертае стъпките, които трябва да извървим за осигуряване на устойчиво развитие.

Посетителите ще имат възможност да видят разнообразен микс от зелени енергийни технологии на водещи чуждестранни и български компании.

Соларната енергия традиционно провокира най-голям интерес, като фокусът ще бъде върху автономните, сградно интегрирани и покривни системи. 

Швейцарският лидер Sputnik Engineering ще направи премиера на своята нова серия стрингови инвертори SolarMax P, специално разработена за малки соларни паркове до 6 kWp. Наскоро компанията пусна нов продукт SolarMax 360 TS-SV, който е с минимално входно напрежение и по-голямо изходно напрежение, което осигурява с 30 kW по-висока номинална изходна мощност в сравнение с 330TS-SV. Неговата висока ефективност ще редуцира броя инвертори, необходими за изграждане на наземни станции. От Екоел съобщиха, че предстои сключванe на договор със SolarMax за техническо обслужване и ремонт на произведените от тях инвертори и периферни устройства, монтирани на територията на България, като сертифициран сервизен партньор. Фирмата се занимава с проектиране и изграждане на фотоволтаични паркове и предлага монокристални, поликристални и тънкослойни панели, акумулатори, контролери и др.

Solar Ways е немска компания, която предлага богата гама от продукти – монокристални и поликристални модули, инвертори с марки Danfoss, Refusol и др.

Филкаб е друг участник в изложбата. През 2012 г. фирмата реализира фотоволтаични инсталации с мощност 20 MW, а като подизпълнител и доставчик участва в над 80 мегавата PV проекти. Динамичната обстановка в страната насочва дейността на Филкаб към други пазари като Румъния и Гърция. Според специалисти от фирмата бъдещето развитие на сектора ще бъде свързано с покривни фотоволтаични инсталации върху индустриални сгради и халета, както и когенерационни инсталации.

Sunrain Solar Energy Co., Ltd., e китайски производител в областта на соларната термия. Компанията е основател на първия национален благотворителен фонд на стойност 10 милиона долара, а през 2009 г. чупи всички рекорди по производство и продажба – над 1 милион соларни системи за топла вода.

Преминаването от субсидиран към реален пазарен модел стимулира фирмите в бранша постоянно да обновяват своята продуктова гама. Модерен и най-голям на Балканите по своя мащаб цех за производство на конструктивно нови фотоволтаични модули с повишена ефективност при високи температури се изгражда от Хермес Солар.

Krannich Solar ще запознае посетителите с предимствата на соларните модули на Luxor и Axitec, както и монтажните системи от K2 Systems.  Джи Ел Би  ще представи маломерни покривни, фасадни и наземни фотоволтаични генератори, предназначени за битови и стопански нужди, улично и парково осветление, собствено производство.

Heliocentris Energy Solutions разработва системи за обучение и изследвания за горивни клетки и енергийни технологии, насочени към центрове за обучения и изследователски институти.

На изложението Интернешенъл Пауър Съплай ще покаже последната модификация на модулната хибридна off-grid система Exeron, носител на много награди за технологична иновация, която може да комбинира различни енергоизточници. 70 % от продукцията на Елпром Трафо е предназначена за външния пазар - пълна гама трифазни маслени, заземителни и монофазни трансформатори, както и трансформатори за ветрогенератори и др.

Конструкциите за фотоволтаични системи, изработени от Юпитер Метал, са от горещо поцинковани стоманени профили, които са по-изгодни от алуминиевите и са подходящи за всякакъв тип терени.

Соларити се ангажира с осигуряването на гъвкави решения за покривни токозахранващи системи, резервно електрозахранване, захранвания на уреди в каравани и кемпери и др.

Паралакс е технологична компания, развиваща се в областта на дистанционни климатични измервания. Фирмата изгражда метеорологично и видео оборудване с автономно (соларно) захранване в отдалечени / труднодостъпни и планински региони с цел мониторинг на климата, околната среда, пожари и алармиране. Обследване на климатични параметри за ОВОС, вятърни и соларни паркове. Фирмата е представител на английскатата компания Gill за България.

По крайбрежната алея между Албена и Балчик ще бъдат монтирани 70 осветителни тела – осветителна система, захранвана от соларна енергия. Инвестицията е за 110 000 лева и се осъществява от сдружението Черноморски енергиен клъстер, участник в изложбата.

От Виа Експо отчитат голям интерес от страна на австрийски компании към региона. На по-голяма изложбена площ те ще демонстрират своето ноу-хау. Ziehl-Abegg има над 100-годишен опит в производството на вентилатори и инвертори. Новата вентилационна система ZAplus има по-висока ефективност от 24 %. Силно представяне на продукти в областта на биоенергията ще направят: Polytechnik - един от водещите в Европа производители на котли и горивни системи за биогенни горива, Biogest и Nahtec - инсталации за биомаса и биогаз.

Лонг Ман Холдинг ще запознае посетителите със своите услуги: проектиране, изграждане, експлоатация  и сервиз на вятърни паркове. Сред изложбените експонати ще присъстват хибридни вятърно-соларни системи с мощности от 200 W до 30 kW, акумулатори и др. от Чепъков.

Няма коментари: