19 септември 2012

Атака настоява за промени в НК във връзка с неизбежната самоотбрана

На днешното заседание на парламента партия Атака отново предложи в програмата да бъде включен за разглеждане Законопроект за промени в Наказателния кодекс във връзка с въпроса за неизбежната отбрана. Промените, които Атака настоява да бъдат приети, се отнасят до това всеки, който е нападнат в дома си или е защитил собствен или обществен интерес, което е довело до вредоносен за нападателя резултат, да има законовото право да се защити, без да има опасност от наказателно преследване след това. Законопроектът не бе включен в програмата на Народното събрание, след като депутатите от Герб за пореден път не подкрепиха предложението на Атака и по важното – не защитиха интересите и сигурността на българските граждани.

Предложението на националистите е по-актуално от всякога след като стана ясно, че иконописецът Йордан Опиц, който заедно със
свои съседи е защитил кооперацията, в която живеят, е осъден на 5 години затвор.

Малко по-късно, на заседанието на Съвета за икономическо развитие и социални политики при президента, чиято тема бе здравеопазването, проф. Станислав Станилов предложи на президента от името на парламентарната група на Атака Йордан Опиц да бъде помилван.

Той остро разкритикува здравната система и предложи пред съвета тя да бъде променена изцяло. Тази системата е световна, но не работи нe само в България, а и в останалите държави, заяви проф. Станилов. Слабостите са във всички страни без изключение, допълни той и предложи за по-добро финансиране на здравеопазването да се наложи прогресивно-подоходен здравен данък и с плащането за здравето да се натовари едрият търговски и финансов капитал. Станилов завърши, че с тези действия ще се постигне справедливост и парите в здравната каса ще се увеличат двойно.

Няма коментари: