20 декември 2010

10 пъти намаляват данъчните нарушения при строителите

При 60% от сделките с учредяване на право на строеж у нас са се укривали данъци. Най-често срещаният проблем е, че строителите не начисляват дължимия данък върху добавената стойност. Годишните щети за бюджета от тази практика са възлизали на 42 млн. лв. Това сочи анализ на Националната агенция за приходите.

За намаляването на този риск приходната администрация извършва 92 пилотни ревизии. Инспекторите са разкрили укрит ДДС при 35 приключили ревизии за 3,5 млн. лв. или 100 хил. лв. средно на ревизия.

Паралелно с контролните действия експерти на НАП са се срещнали с членовете на Камарата на строителите у нас, за да ги запознаят с някои специфични изисквания на данъчното законодателство при облагането с ДДС на жилища, които се предоставят като обезщетение срещу право на строеж. Според строителите основната част от нарушенията са се дължали на непознаване на законовите изисквания, но членовете на камарата са поели ангажимент да променят данъчното си поведение.

По данни на приходната администрация след срещите и ревизиите рискът от избягване на облагане при сделките с право на строеж е драстично намалял. При средна фискална щета на 3-месечие от 10 млн. лв., за последното 3-месечие на т. г. оценките на приходната агенция са, че злоупотребите са на стойност 776 000 лв., което е намаление с над 10 пъти.

При проверките данъчните са установили, че при постигането на договорка за предоставянето на терен срещу апартаменти собствениците и строителите обикновено сключват 2 договора. В първия – този за прехвърляне на правото на строеж, въобще не се посочва, че срещу това собствениците на земята получават апартаменти под формата на обезщетение. Това се описва във втори договор, в който се уточняват всички подробности между двете страни по сделката. Така, когато жилищните сгради са готови, строителите или не начисляват ДДС върху жилищата, които дават на собствениците, или начисляват, но не са внесли данък, а в краен случай той е определен върху недействително ниска стойност на апартамента.
Красимира Александрова

Няма коментари: