24 юли 2014

Петър Чобанов: Оставяме държавата в устойчиво финансово състояние

Петър Чобанов
Оставяме държавата в устойчиво финансово състояние, заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред журналисти в Министерския съвет. „Независимо от всички приказки за фалит, независимо от всички заигравки с големи числа, оставяме държавата с един стабилен фискален резерв, който в частта му без европейски, т.е. без средствата, които чакаме от Европа,  надхвърля 8 млрд.лв. Със всички условности, които се опитват да се пришият към тези числа, те са факт“, подчерта Чобанов. Той изтъкна, че в следващите няколко месеца фискалният резерв дава възможност за гъвкавост.
„Емисията, която направихме на международните пазари, беше

16 юли 2014

Премиерът Пламен Орешарски се срещна с избрания бъдещ председател на ЕК Жан-Клод Юнкер

Орешарски
Министър-председателят Пламен Орешарски се срещна днес в Брюксел с избрания бъдещ председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В рамките на разговора премиерът Орешарски поздрави г-н Юнкер за избирането му на високоотговорната позиция. Двамата коментираха приоритетите, които г-н Юнкер представи вчера. Г-н Орешарски и г-н Юнкер разговаряха и по въпросите от дневния ред на Европейския съвет, който предстои да се състои днес в белгийската столица.

04 юли 2014

С промяната в критериите за класифициране на инвеститорите насърчихме създаването на нови работни места

Г-жа Бобева изрази задоволството си
„Откриването на нови производствени мощности е едно от най-хубавите неща в ежедневието ми на зам. министър-председател на България. Повод за гордост е, че в България се произвеждат тапицерии за някои от най-добрите марки автомобили в света“, обяви зам. министър-председателят по икономическото развитие доц. Даниела Бобева. Тя връчи сертификат за инвеститор клас А на „АЛС България” ЕООД за инвестиционния проект Откриване на втора фабрика за производство на тапицерии за автомобили „Мини Купър“ в гр. Ихтиман.
Почетни гости на събитието бяха г-жа Даниела Бобева, заместник министър-председател по икономическото развитие, изпълнителният директор на

01 юли 2014

Благодаря на еврокомисар Алмуния за подкрепата

Министър-председателят Пламен Орешарски благодари лично на зам.-председателя на ЕК и европейски комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния за подкрепата и кооперативния стил на работа с българското правителство по отношение на одобрението на държавна помощ от 3,3 млрд.лв. за банковата система у нас.
В телефонен разговор премиерът Орешарски запозна еврокомисар Алмуния с фактическата обстановка и преодоляването на създалото се напрежение в последните дни в следствие на атаката срещу някои български банки.