11 април 2010

актуализация на Стратегията за развитие на област Враца 2007-2013

Второто решение е свързано с предложенията от страна на кметовете за актуализация на Стратегията за развитие на област Враца 2007-2013 година. В предложенията влизат: уточняване на мерките в частта "Здравеопазване" за бъдещето на общинските болници и диспансерите, вписване на конкретни мерки за възстановяване на хидромелиоративните съоръжения, вписване на конкртени проекти за рехабилитация и ремонт на пътища (пример - официално пускане в експлоатация на обходния път на Козлодуй и корекция на второкласен път от Хърлец до Лесковец), мерки за предпазване от наводнения от река Скът на територията на Мизия и Хайредин, да се включи в Стратегията и развитието на бубарството. Всички тези предложения ще бъдат вписани в актуализираната Стратегия, която пък ще бъде предложена за гласуване от Регионалния съвет за развитие на Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен. Заместник областният управител инж. Валентин Литов припомни и подчерта, че всеки един проект, който се разглежда за финансиране от ЕС, трябва да има покритие със Стратегията за развитие на областта и региона. Ако такова липсва, от проекта се отнемат точки, което може да го лиши от пари. Затова да се актуализира стратегията е изключително важно и кметовете трябва да внасят бързо писмените си предложения за настъпили нови моменти в развитието на общината.

04 април 2010

Областн съвет за развитие на област Враца

Областният съвет за развитие на област Враца проведе заседание. На него беше актуализиран съставът му и приети предложения за актуализиране на областната стратегия за развитие 2007-2013 година
Новият заместник-председател на Областния съвет за развитие на Враца е зам. областният управител инж. Валентин Литов. Членове с право на глас са 10-те общински кмета, по един представител на общинските съвети, КНСБ "Подкрепа", ТПП, Индустриалната стопанска камара и Съюз за стопанска инициатива. Актуализираният състав на съвета беше първото решение, което прие на заседанието си днес врачанският областен съвет за развитие.